Wiercenie w drewnie (część XI) Wiertła drążone
W jedenastej części naszego opracowania dotyczącego wiercenia w drewnie omawiamy wiertła drążone do czopów.
Głównym zdaniem wierteł drążonych jest wycinanie czopów w drewnie twardym lub miękkim. Narzędzia te składają się z części roboczej, czyli głowicy wiertarskiej, korpusu przypominającego swoim kształtem ramkę i chwytu cylindrycznego. Głowica ma kształt wąskiej, otwartej z obu stron idealnie okrągłej rurki i z tego powodu przypomina korony wiertarskie. Ten rurowaty kształt jedynie łączy ją z tymi narzędziami, a poza tym wszystko dzieli. Głowica ma trzy rodzaje ostrzy: (1) wewnętrzne (wycinające czop), (2) środkowe (wybierające
Wiertła takie produkuje się ze stali HCS. Wymagają one bardzo precyzyjnego wykonania i bardzo dobrego oszlifowania, gdyż tylko wtedy zapewnią nam dokładne wycinanie czopów. Przykładem wysokiej jakości wierteł drążonych są wiertła oferowane przez firmę Bosch. Dostępne są one w średnicach 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 mm z chwytem 13 mm pasującym do większości wiertarek.
Ponieważ wiertła drążone nie mają prowadzenia, czyli wiertła pilotującego, wierci się nimi wiertarką ręczną z użyciem stojaka wiertarskiego lub wiertarką stacjonarną. Używane są przeważnie w parze z sednikiem mającym średnicę wycinanego przez nie czopa. Umożliwia to dokładne i szybkie czopowanie elementówdrewnianych.