Prawidłowe ustawienie noży w nożycach do blachy

Niezmiernie istotne dla prawidłowej i efektywnej pracy nożycami nożowymi jest odpowiednie ustawienie noży tnących. Niniejszy artykuł podaje podstawowe zasady regulacji ich rozstawienia.

Nożyce nożowe to elektronarzędzia wymagające dokonania odpowiedniej regulacji rozstawu noży zarówno w płaszczyźnie poziomej (horyzontalnej), jak i pionowej (wertykalnej) w celu dostosowania ich do obrabianej grubości. Dlatego za każdym razem, gdy tniemy blachę o innej grubości, należy dokonać regulacji rozstawienia noży. W tym celu trzeba posłużyć się szczelinomierzem. Wielkość rozstawu horyzontalnego ma wpływ na skuteczność cięcia nożycami. Jeśli odległość pomiędzy nożami w płaszczyźnie poziomej za szeroka, nacisk ostrzy na blachę jest zbyt duży. Wskutek tego często dochodzi do złamania tych narzędzi lub do wciągnięcia ciętej blachy między noże. Zaś jeżeli rozstaw jest za mały i ostrza są za blisko siebie, będą tarły o siebie – w skrajnych wypadkach dojdzie do ich zablokowania, a więc do powstania przeciążenia silnika elektrycznego lub nawet do spalenia jego uzwojeń. Zbyt bliskie położenie ostrzy jest także przyczyną klinowania się nożyc w materiale, wtedy blacha nie odgina się na bok, lecz w dół, blokując narzędzie. Na podstawie testów ustalono, że prawidłowy rozstaw w płaszczyźnie poziomej między nożami powinien wynosić 0,1 grubości przecinanej blachy, np. dla blachy o grubości 2 mm jego wielkość to 0,2 mm.

Aby prawidłowo ustawić rozstaw noży, należy poluzować nóż nieruchomy. Następnie między noże włożyć szczelinomierz (fot. 1.), w naszym wypadku jest to pasek o grubości 0,05 mm, gdyż blacha, którą chcemy przeciąć, ma grubość 0,5 mm. Po ustaleniu prawidłowej odległości, montujemy nóż (fot. 2.) i blokujemy jego pozycję (fot. 3.), a na końcu spomiędzy ostrzy wyjmujemy szczelinomierz. Teraz możemy przejść do ustawienia noży w pozycji pionowej.

Przypomnijmy, rozstaw w płaszczyźnie pionowej (czyli wertykalny) to maksymalna odległość między nożami (tj. mierzona w punkcie najwyższego położenia noża ruchomego). Dlatego potocznie nazywa się go wysokością cięcia. Determinuje on wydajność pracy. Największa wysokość cięcia z możliwych to taka, przy której blacha nie ślizga się pomiędzy dwoma ostrzami w ich pozycji maksymalnego rozstawienia. Zatem prawidłowa wysokość jest nieznacznie mniejsza od grubości obrabianej blachy. Kiedy zaś jest większa lub równa grubości blachy, czyli za duża, dochodzi do wpychania się ciętego arkusza między noże. W takim przypadku użytkownicy często tną tylnym odcinkiem ostrzy noża ruchomego, jeśli wywierają zbyt duży posuw nożycami. To zaś powoduje za duże obciążenie tylnych krawędzi tnących i często doprowadza do złamania noża ruchomego albo do zbyt dużej deformacji blachy w miejscu cięcia. Jeżeli wysokość cięcia jest zbyt mała, następuje zmniejszenie długości cięcia na jednym suwie noża, a w konsekwencji do spadku szybkości cięcia, czyli de facto mniejszej wydajności.


Po tym wstępie teoretycznym przystąpmy do regulacji wysokości rozstawu noży. Mając prawidłowy rozstaw noży, możemy więc je ustawić w pozycji pionowej. W tym celu ustawiamy nóż ruchomy w punkcie najwyższego jego położenia (w tym celu czasami konieczne jest parokrotne włączenie i następnie wyłączenie nożyc, aby ostrza ustawiły się w tej pozycji) i luzujemy go. Potem ustawiamy prawidłową wysokość noża zgodnie z rys. 1. za pomocą górnej śruby blokującej (fot. 4.) i montujemy nóż kluczem imbusowym (fot. 5.), dokręcając śrubę mocującą. Gdy mamy prawidłowo ustawione noże (fot. 6.), możemy przystąpić do cięcia (fot. 7.).

ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

DO CZEGO SŁUŻĄ TALERZE SZLIFIERSKIE I JAK POPRAWNIE Z NICH KORZYSTAĆ?

W ofercie wrocławskiej firmy Adiam znajdują się takie narzędzia i maszyny jak: tarcze diamentowe, wiertła koronowe, piły stołowe, wiertnice, piły drogowe oraz talerze szlifierskie, którym przyjrzymy się bliżej w niniejszym artykule.

Co to są talerze szlifierskie?

Talerze szlifierskie do jedna z wyspecjalizowanych grup narzędzi diamentowych stosowanych powszechnie w budownictwie. Nadają się one wyłącznie do szlifowania i zwykle używane są w sytuacji, gdy konieczne jest zniwelowanie nierówności ścian czy posadzek oraz usuniecie warstw np. kleju czy farby.
Jeśli mamy do czynienia z betonowymi ścianami oraz stropami i chcemy, aby ich powierzchnia była widoczna i pozbawiona dodatkowych wykończeń (tzw. beton architektoniczny), roboty betonowe muszą być wykonane szczególnie starannie. Często jednak niewielkie nawet błędy powodują powstanie na powierzchni nierówności, które trzeba usunąć. Takie uszkodzenia powierzchniowe występują na remontowanych konstrukcjach betonowych, np. mostu, którego części skorodowały powierzchniowo lub uległy biokorozji; jak również powstają podczas wykonywania posadzki, szczególnie przy ścianach czy słupach. Do ich usunięcia idealnym rozwiązaniem jest szlifierka kątowa z talerzem szlifierskim. Takim zestawem narzędziowym wykonamy też fazowanie krawędzi elementów konstrukcji czy też ich licowanie, jak też usuniemy warstwę kleju lub farby, co pozwoli przygotować podłoże pod nowe wykończenie.

Kształty talerzy szlifierskich

Najbardziej popularnym i najłatwiej dostępnym rodzajem talerzy są tzw. jedno lub dwurzędowe. Dopasowane do krzywizny talerza prostopadłościenne segmenty o wysokości od 5 do 8 mm umieszczone są w nich obwodowo w jednym lub dwóch rzędach i zgrzane ze stalowym dyskiem nośnym. To najprostsze i najstarsze rozwiązanie zapewnia stabilną pracę, a narzędzie, oczywiście przy właściwym doborze typu segmentów do szlifowanego materiału, zapewnia zwykle bardzo dobrą wydajność. W ostatnich latach obok klasycznie skonstruowanych talerzy jedno- i dwurzędowych pojawiły się na rynku talerze z segmentami o bardzo różnorodnych kształtach oraz z segmentem ciągłym turbo. Według producentów kształty te mają zapewnić łatwiejszą obróbkę oraz ułatwić odsysanie pyłu powstałego ze ścierania materiału.
Opinie użytkowników na temat wpływu kształtu segmentów na przebieg pracy są bardzo różne, można mieć wrażenie, że efekty marketingowe często przeważają w tym przypadku nad technicznymi.
Z pewnością sposób ukształtowania i wykonania talerza stalowego, będącego nośnikiem segmentów ma duże znaczenie dla przebiegu pracy. Liczba, wielkość i kształt otworów w dysku mają wpływ na skuteczność odsysania pyłów. Zmniejszają też wagę narzędzia, co również ma duże znaczenie dla operatora. Praca talerzem o średnicy 110-115 mm na nikim nie zrobi wrażenia, jednak szlifowanie, zwłaszcza przez dłuższy czas talerzem o średnicy 180 czy 230 mm może być bardzo męczące nawet dla silnego pracownika. Pokonanie efektu żyroskopowego podczas przemieszczania obracającego się z dużą prędkością talerza wymaga użycia dużej siły. Dlatego pojawiły się talerze z dyskami wykonanymi ze stopów aluminium, znacznie lżejsze, lecz i o wiele droższe od tych standardowych.

Jakie talerze szlifierskie wybierać?

Im bardziej miękkie segmenty oraz mniejsze przerwy pomiędzy nimi, tym powierzchnia po zakończeniu pracy powinna być bardziej gładka. Do obróbki krawędzi należy zdecydowanie polecić segmenty turbo. Oczywiście do szlifowania świeżego betonu czy zapraw używanych do wykonywania posadzek powinniśmy używać wyłącznie talerzy o odpowiedniej specyfikacji, wyposażonych w twarde segmenty. Tylko takie pozwolą uzyskać satysfakcjonującą wydajność narzędzia. Z kolei do obróbki na przykład krawędzi twardych płytek okładzinowych stosowane są chętnie talerze pokryte diamentami w procesie galwanizacji lub lutowania próżniowego. Dzięki odpowiedniej gradacji ziaren diamentów oraz szczególnej ich agresywności umożliwiają obróbkę nawet najtwardszych gresów i innych materiałów ceramicznych.
Najmłodszą grupę talerzy stanowią talerze z segmentami z diamentu polikrystalicznego (PCD). Połówki, ćwiartki lub wręcz „ułamki” walców o średnicy rzędu 4 – 5 mm i podobnej długości, wlutowane w powierzchnię roboczą talerza w ilości od kilku do kilkunastu sztuk są bardzo agresywnym i sprawnym narzędziem umożliwiającym łatwe i szybkie wyrównanie powierzchni, a w szczególności oczyszczenie jej z pozostałości kleju, zaprawy, farby. Narzędzia te są jeszcze wciąż droższe od tych klasycznych, mają jednak zupełnie inne właściwości i bardzo dużą żywotność.

KM(Adiam)
ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
copyright 2025 portalnarzedzi.pl | wykonanie monikawolinska.eu