Prawidłowe ustawienie noży w nożycach do blachy

Niezmiernie istotne dla prawidłowej i efektywnej pracy nożycami nożowymi jest odpowiednie ustawienie noży tnących. Niniejszy artykuł podaje podstawowe zasady regulacji ich rozstawienia.

Nożyce nożowe to elektronarzędzia wymagające dokonania odpowiedniej regulacji rozstawu noży zarówno w płaszczyźnie poziomej (horyzontalnej), jak i pionowej (wertykalnej) w celu dostosowania ich do obrabianej grubości. Dlatego za każdym razem, gdy tniemy blachę o innej grubości, należy dokonać regulacji rozstawienia noży. W tym celu trzeba posłużyć się szczelinomierzem. Wielkość rozstawu horyzontalnego ma wpływ na skuteczność cięcia nożycami. Jeśli odległość pomiędzy nożami w płaszczyźnie poziomej za

szeroka, nacisk ostrzy na blachę jest zbyt duży. Wskutek tego często dochodzi do złamania tych narzędzi lub do wciągnięcia ciętej blachy między noże. Zaś jeżeli rozstaw jest za mały i ostrza są za blisko siebie, będą tarły o siebie – w skrajnych wypadkach dojdzie do ich zablokowania, a więc do powstania przeciążenia silnika elektrycznego lub nawet do spalenia jego uzwojeń. Zbyt bliskie położenie ostrzy jest także przyczyną klinowania się nożyc w materiale, wtedy blacha nie odgina się na bok, lecz w dół, blokując narzędzie. Na podstawie testów ustalono, że prawidłowy rozstaw w płaszczyźnie poziomej między nożami powinien wynosić 0,1 grubości przecinanej blachy, np. dla blachy o grubości 2 mm jego wielkość to 0,2 mm.

Aby prawidłowo ustawić rozstaw noży, należy poluzować nóż nieruchomy. Następnie między noże włożyć szczelinomierz (fot. 1.), w naszym wypadku jest to pasek o grubości 0,05 mm, gdyż blacha, którą chcemy przeciąć, ma grubość 0,5 mm. Po ustaleniu prawidłowej odległości, montujemy nóż (fot. 2.) i blokujemy jego pozycję (fot. 3.), a na końcu spomiędzy ostrzy wyjmujemy szczelinomierz. Teraz możemy przejść do ustawienia noży w pozycji pionowej.

Przypomnijmy, rozstaw w płaszczyźnie pionowej (czyli wertykalny) to maksymalna odległość między nożami (tj. mierzona w punkcie najwyższego położenia noża ruchomego). Dlatego potocznie nazywa się go wysokością cięcia. Determinuje on wydajność pracy. Największa wysokość cięcia z możliwych to taka, przy której blacha nie ślizga się pomiędzy dwoma ostrzami w ich pozycji maksymalnego rozstawienia. Zatem prawidłowa wysokość jest nieznacznie mniejsza od grubości obrabianej blachy. Kiedy zaś jest większa lub równa grubości blachy, czyli za duża, dochodzi do wpychania się ciętego arkusza między noże. W takim przypadku użytkownicy często tną tylnym odcinkiem ostrzy noża ruchomego, jeśli wywierają zbyt duży posuw nożycami. To zaś powoduje za duże obciążenie tylnych krawędzi tnących i często doprowadza do złamania noża ruchomego albo do zbyt dużej deformacji blachy w miejscu cięcia. Jeżeli wysokość cięcia jest zbyt mała, następuje zmniejszenie długości cięcia na jednym suwie noża, a w konsekwencji do spadku szybkości cięcia, czyli de facto mniejszej wydajności.


Po tym wstępie teoretycznym przystąpmy do regulacji wysokości rozstawu noży. Mając prawidłowy rozstaw noży, możemy więc je ustawić w pozycji pionowej. W tym celu ustawiamy nóż ruchomy w punkcie najwyższego jego położenia (w tym celu czasami konieczne jest parokrotne włączenie i następnie wyłączenie nożyc, aby ostrza ustawiły się w tej pozycji) i luzujemy go. Potem ustawiamy prawidłową wysokość noża zgodnie z rys. 1. za pomocą górnej śruby blokującej (fot. 4.) i montujemy nóż kluczem imbusowym (fot. 5.), dokręcając śrubę mocującą. Gdy mamy prawidłowo ustawione noże (fot. 6.), możemy przystąpić do cięcia (fot. 7.).

ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

OSTRZENIE PIŁ ŁAŃCUCHOWYCH PRZYRZĄDEM PFERD CHAIN SHARP

Nawet najlepszy łańcuch w pilarce łańcuchowej po pewnym czasie ulegnie stępieniu. Wówczas piła z trudem zagłębia się w drewno, a przy cięciu powstają drobne wiórki. Jest to sygnał, że łańcuch musi zostać niezwłocznie naostrzony. Czynność tę bardzo ułatwia i znacznie przyspiesza przyrząd PFERD Chain Sharp.

 

Jak wiadomo, łańcuch w pilarce podczas pracy ulega naturalnemu zużyciu. Bezpośrednim objawem jego stępienia jest zwiększony opór podczas cięcia, powstające drobne wióry i utrudniona obróbka w linii prostej, jak również obniżona efektywność pracy. Aby wydajność cięcia była nadal wysoka, łańcuch musi być systematycznie ostrzony. Dzięki temu osiągniemy zmniejszenie zużycia paliwa i zębów łańcucha. Zaś podczas pracy

piła wytwarzała będzie mniejsze wibracje, co pozytywnie wpływa na wygodę pracy.
Zanim opowiemy o ostrzeniu przyrządem PFERD Chain Sharp, kilka słów na temat konstrukcji łańcuchów tnących. Składają się one z ruchomych, połączonych ze sobą trzech rodzajów ogniw: tnących, prowadzących i łączących. Na ogniwach tnących znajdują się prawe i lewe zęby oraz ogranicznik głębokości, którego zadaniem jest limitowanie ich zagłębiania się w obrabianym elemencie. Ponieważ stępieniu ulegają tylko zęby, co oznacza zmniejszenie ich wysokości, wióry na skutek działania ogranicznika stają się coraz mniejsze. Dlatego podczas ostrzenia zębów trzeba odpowiednio zwymiarować (splanować) ogranicznik cięcia, aby wióry miały odpowiednią wielkość, czyli taką jak w przypadku stosowania nowego łańcucha.

PFERD_ChainSharp-3

Uzyskanie więc prawidłowej geometrii elementów łańcucha, które biorą udział w cięciu, jest bardzo trudne, żmudne w wykonaniu i wymaga dużej wprawy. Prawdę mówiąc, ręcznie praktycznie niemożliwe do uzyskania. Dlatego inżynierowie z niemieckiej firmy PFERD opracowali przyrząd CHAIN SHARP CS-X przeznaczony do precyzyjnego ostrzenia łańcuchów tnących. Dzięki niemu to trudne zadanie można wykonać szybko i łatwo. Przyrząd pozwala naostrzyć zęby, jednocześnie przeprowadzając korektę wysokości ograniczników głębokości ich zagłębiania. Ma prostą, ale przemyślaną konstrukcję. Umożliwia ona utrzymanie kąta ostrzenia wynoszącego 30° (specjalny kształt uchwytów) i zapewnia wysoką precyzję pracy. Przy tym zmiana pozycji pilników podczas ostrzenia zębów lewych i prawych nie wymaga przezbrajania przyrządu. Wystarczy odwrócić go o 180°. W ten sposób też zmieniamy szybko prawidłowe kąty pracy.

PFERD_ChainSharp-4_1

Aby naostrzyć łańcuch przyrządem PFERD CHAIN SHARP CS-X, należy zamocować pilarkę za prowadnicę w imadle i unieruchomić łańcuch, czyli maksymalnie go naciągnąć (tzn. zlikwidować luzy na prowadnicy) i włączyć hamulec pilarki. W przypadku pilarki elektrycznej zabezpieczy nas to też przed jej przypadkowym uruchomieniem. Gdy mamy zamocowaną maszynę i unieruchomiony łańcuch, należy znaleźć najniższy ząb, używając do tego suwmiarki. Od niego właśnie rozpoczynamy ostrzenie łańcucha przyrządem PFERD CHAIN SHARP CS-X. Po naostrzeniu mierzymy jego wysokość i według niej ostrzymy pozostałe zęby. W ten sposób uzyskamy ostre zęby o takiej samej wysokości, czyli prawidłową geometrię ostrzy całego łańcucha.

PFERD_ChainSharp-2

Warto tu zwrócić uwagę, że w przyrządzie PFERD CHAIN SHARP CS-X mamy dwa okrągłe pilniki przeznaczone do ostrzenia zębów łańcuchów i jeden płaski (dwustronny) o przekroju 6,0 x 9,0 mm do korekty wysokości ogranicznika głębokości oraz stalowe pręty usztywniające narzędzie. Jeden pilnik okrągły służy do ostrzenia zębów prawych, a drugi – lewych. Oznacza to, że w każdej operacji ostrzenia uczestniczy zawsze pilnik płaski i jeden z pilników okrągłych. Narzędzia te mają długość 200 mm i w razie stępienia mogą zostać szybko wymienione na nowe. Wystarczy odchylić boczną część uchwytu, wyjąć zużyte pilniki i włożyć w ich miejsce nowe. Konstrukcja przyrządu uniemożliwia niewłaściwie zamocowanie pilników, jak też montaż tego typu narzędzi wymiarowo nieprawidłowych. W zależności od wymiarów łańcucha tnącego dobiera się bowiem pilnik o odpowiedniej

średnicy. Dlatego w ofercie firmy PFERD znajduje się pięć modeli przyrządu CHAIN SHARP: CS-X-3,2, CS-X-4,0 CS-X-4,8, CS-X-5,16 i CS-X-5,5. Jak łatwo się domyślić, w ich symbolach określone są w milimetrach średnice pilników (w tabeli zamieszczonej w artykule podajemy wymiary łańcuchów, do których ostrzenia służą poszczególne modele przyrządu PFERD CHAIN SHARP).

PFERD_ChainSharp-1

Okrągłe pilniki PFERD przeznaczone do ręcznego ostrzenia łańcuchów pozwalają uzyskać ostre zęby bez widocznych rowków na szlifowanej nimi powierzchni. Wieloletnie doświadczenie firmy PFERD w produkcji tego typu narzędzi gwarantuje ich wysoką jakość i trwałość. Niemiecka firma oferuje pilniki do ostrzenia w dwóch odmianach: Classic Line i Premium Line. Te ostatnie mają spiralne nacięcia zapewniające wysoką wydajność ostrzenia i równą pracę. Pilniki w handlu oferowane są w etui z tworzywa sztucznego, które chroni je przed uszkodzeniem i zabrudzeniem. W razie potrzeby można dokupić do nich estetycznie wykonane uchwyty drewniane lub z tworzywa sztucznego. Zapewnią one komfortową pracę pojedynczym narzędziem.

PFERD_ChainSharp-6

Redakcyjne testy przyrządu PFERD CHAIN SHARP pokazały, że jest bardzo użyteczny przy obsłudze pił łańcuchowych. Umożliwia precyzyjne ostrzenie, łatwo bowiem utrzymamy nim kąt ostrzenia wynoszący 30°. Podczas pracy przyrządem szybko powstają ostre krawędzie i następuje prawidłowa korekta wysokości ogranicznika głębokości. Ręczne ostrzenie przyrządem PFERD CHAIN SHARP przebiega więc bardzo szybko i sprawnie. Stosując go, nie trzeba być fachowcem, aby prawidłowo wykonać tę operację.

Tomasz Jagiełło,pins
ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
copyright 2025 portalnarzedzi.pl | wykonanie monikawolinska.eu