Ostrza Stanley CARBIDE

Firma Stanley wprowadza do sprzedaży nowe ostrza tnące wykorzystujące w swojej konstrukcji węglik wolframu. Z powodu jego właściwości używa się go w narzędziach tnących jako tańszą oraz bardziej odporną na ścieranie i działanie temperatury alternatywę diamentu.

 

Firma Stanley wprowadza na rynek polski ostrza CARBIDE z węglikiem wolframu w dwóch wersjach: trapezowej i łamanej. Węglik wolframu charakteryzuje się bardzo dużą twardością, odpornością na ścieranie i działanie wysokich temperatur oraz wytrzymałością mechaniczną. Dlatego znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle metalurgicznym. Używa się go w narzędziach tnących, wygładzarkach, narzędziach skrawających, gniazdach zaworów lotniczych,

głowicach wiertniczych oraz w produkcji matryc.

Nowe ostrza Stanleya z węglikiem wolframu są przydatne zarówno na budowie, jak i podczas remontu czy wykańczania mieszkania. Gwarantują precyzję i jakość, a także trwałość oraz niezawodność narzędzi, co jest niezbędne przy takich pracach jak docinanie tapety, obcinanie przewodów czy cięcie płyt gipsowo-kartonowych.

Dzięki nowoczesnej technologii nakładania węglika wolframu ostrza CARBIDE firmy Stanley odznaczającą się trwałością, nawet 5-krotnie dłuższą niż w przypadku tradycyjnych tego typu narzędzi. Węglik wolframu nakładany jest na krawędź tnącą ostrza za pomocą m.in. lasera o wysokiej mocy. Następnie krawędź tnąca szlifowana jest tarczami diamentowymi, które nadając jej odpowiedni kąt zapewniający najlepszą jakość cięcia. Z uwagi na twardość powłoki wolframowej nakłada się ją wyłącznie na krawędzi tnącej. Dzięki temu korpus ostrza pozostaje elastyczny. Takie rozwiązanie zmniejsza skłonność do powstawania mikropęknięć prowadzących do zniszczenia ostrza.

Nowe ostrza Stanley CARBIDE dostępne w dostępne są w renomowanych sklepach narzędziowych i marketach budowlanych na terenie całego kraju w opakowaniach po 5, 10 i 50 sztuk w wersji trapezowej, a w niedługim czasie także w wersji noży łamanych.

 

ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments