O dwóch metodach wiercenia w blatach kuchennych

Otwory przelotowe o dużych średnicach w twardych płytach laminowanych wykonuje się przeważnie bimetalowymi koronkami z zębami HSS. W artykule pokażemy, że tego typu otwory można wiercić efektywniej za pomocą koron z ostrzami z węglików spiekanych.

Bimetalowe koronki (piły otwornice) to bardzo popularne już narzędzia. Dostępne są ich wykonania, odznaczające się posiadaniem zębów bardzo odpornych na ścieranie z podziałką progresywną, wykonanych ze stali HSS z 8-procentowym dodatkiem kobaltu. Narzędzia te mają bardzo szerokie spektrum zastosowań: od staliwa i żeliwa szarego, stali nierdzewnej konstrukcyjnej, aluminium, brązu, miedzi, PCW i szkła akrylowego do drewna oraz materiałów drewnopochodnych.


 
Często takie narzędzia używane są do wiercenia w twardych laminatach, takich jak blaty kuchenne. Pomimo że radzą sobie z tym materiałem dość dobrze i skrawają go efektywnie, ich wykorzystanie do obróbki laminatów nastręcza problemy z odprowadzaniem wiórów, co jest podstawowym warunkiem prawidłowego i wydajnego wiercenia w każdym materiale. Żeby nimi wiercić, musimy najpierw wstępnie naciąć otwór, a następnie na jego obwodzie wykonać wiertłem dwa przeciwległe otwory służące do odprowadzania wiórów. Dopiero po ich wykonaniu możemy przystąpić do wiercenia taką koronką. Jest ono wtedy szybkie i efektywne. Otwory te należy koniecznie wywiercić, żeby nie doprowadzić do zniszczenia koronki. Takie potrójne wiercenie zajmuje jednak sporo czasu i jest kłopotliwe, gdyż trzeba w uchwycie wiertarskim wymieniać narzędzia, a także wymaga ono używania aż dwóch narzędzi: wiertła i koronki, co oznacza, że nie jest ekonomiczne. W przypadku otworu przelotowego o średnicy 38 mm, wykonanego wiertarko-wkrętarką 18 V w blacie kuchennym o grubości 38 mm, zajęło ono nam 40 s.

Teoria skrawania podpowiada, że w celu wydatnego skrócenia czasu wiercenia w laminatach trzeba użyć narzędzia mającego co najmniej tak ostre zęby jak koronka bimetalowa i jednocześnie umożliwiającego efektywne odprowadzanie wiórów. Czy zatem dostępne jest narzędzie o takich właściwościach? Poszperaliśmy w obszernej ofercie rynkowej i znaleźliśmy koronki węglikowe, które mają ostre zęby z węglików spiekanych, a przy tym duże boczne otwory na odprowadzanie wiórów. Ponieważ nie dysponowaliśmy tym narzędziem o średnicy 38 mm, wykorzystaliśmy jego wykonanie 40-milimetrowe, a więc o średnicy bardzo zbliżonej do testowanej uprzednio koronki bimetalowej.

Do wiercenia koronką użliśmy tej samej wiertarko-wkrętarki 18 V i tego samego blatu o grubości 38 mm. Efekt zastosowania tego narzędzia to ok. 7-krotne zwiększenie szybkości wiercenia, gdyż uzyskany nim czas wykonywania otworu to zaledwie 6 s. Wniosków co do efektywności opisanych metod wiercenia w blatach kuchennych wykonanych w twardych laminowanych płytach wiórowych nie będziemy wyciągać, gdyż nasuwają się same. Jednakże należy pamiętać o tym, że koronki bimetalowe doskonale nadają się do wiercenia w laminatach, o ile wykonamy otwory odprowadzające wióry. Jeśli więc nie wymaga się, żeby tego typu operacje miały dużą wydajność, np. gdy wykonujemy prace, w których liczba takich otworów jest niewielka, można z powodzeniem stosować koronki bimetalowe.

ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments