NÓŻ MYŚLIWSKI C9132 OD MARKI RICHMANN EXCLUSIVE

Nóż myśliwski C9132 marki Richmann Exclusive charakteryzuje się nowoczesnym designem oraz wysoką jakością wykonania.

Nóż myśliwski C9132 od marki Richmann Exclusive ma konstrukcję Full-tang, co oznacza, że wyprodukowano go z jednego kawałka stali nierdzewnej 440 o twardości 57-59 HRC, odpornej na korozję, wykruszenia, pęknięcia i odpryski. Taka konstrukcja gwarantuje długie i bezawaryjne użytkowanie noża. Jego głownię wykończono matową, nierefleksyjną powłoką typu BT (Black Teflon) i ozdobiono plamistymi wzorami wykonanymi techniką laserową. Ostrze gładkie typu Plain wyprofilowano szlifem płaskim, który

zapewnia doskonałą geometrię krawędzi tnącej oraz podkreśla matowe wykończenie ostrza. Powierzchnie boczne klina tnącego są płaskie, a od połowy szerokości głowni zaczynają schodzić się w kierunku krawędzi tnącej. Zaletą tego szlifu jest większa powierzchnia przekroju poprzecznego przy założonej szerokości i grubości głowni. Dzięki temu nóż jest znacznie bardziej odporny na złamanie. Na grzbiecie jego głowni znajdują się zęby, dzięki którym można go wykorzystywać jako uniwersalną piłę.
Pomiędzy ostrzem a rękojeścią umieszczony jest jelec, który ogranicza rękojeść od dołu, stwarzając zarazem ochronę dla dłoni. Rękojeść noża jest profilowana, a jej okładziny wykonano z termoplastycznej, antypoślizgowej mieszanki plastiku i gumy, co gwarantuje pewny chwyt dłonią. Na końcu rękojeści znajdują się dwa otwory.

W zestawie z nożem otrzymuje się kaburę w kolorze czarnym, wykonaną ze sztywnego materiału. Wzmocniona jest ona w środku odpornym na przecięcia materiałem, który polepsza szybkość i sprawność wyciągania i wkładania noża do pochwy. Pokrowiec ma szlufkę umożliwiającą przymocowanie go do paska. Z kolei metalowym zatrzaskiem zabezpieczamy nóż przed wypadnięciem z kabury. Nóż C9132 Richmann Exclusive doskonale sprawdza się na rybach, polowaniach, wyprawach turystycznych i survivalowych, biwakach i w codziennym użytkowaniu.

opr. HB
ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments