Metalowe materiały konstrukcyjne: stal, żeliwo, staliwo

Metale są podstawowym tworzywem wykorzystywanym w budowie maszyn, urządzeń i narzędzi. Charakteryzują się dobrą wytrzymałością mechaniczną i skrawalnością, a przy tym są podatne na obróbkę plastyczną. W zależności od dodatków stopowych właściwości metali można modyfikować w szerokim zakresie.

Stop żelaza i węgla o zawartości węgla do 2,11% nazywamy stalą. Stal, obok żelaza i węgla, zawiera zwykle również inne składniki. Do pożądanych składników stopowych zalicza się głównie takie metale jak chrom, nikiel, mangan, wolfram, miedź, molibden, tytan. Z kolei takie pierwiastki, jak tlen, azot, siarka oraz wtrącenia niemetaliczne, głównie tlenki siarki

i fosforu, stanowią zanieczyszczenia i obniżają jakość stopu.

Stal, ponieważ jest ciągliwa, nadaje się do obróbki plastycznej na gorąco, a przy niższej zawartości węgla także na zimno. Wytrzymałość stali zależy od zawartości węgla, którego wzrost powoduje zwiększenie wytrzymałości mechanicznej. Największą wytrzymałość ma stal o zawartości węgla około 0,85%. Wytrzymałość stali można zwiększyć także poprzez obróbkę cieplną, tj. hartowanie i ulepszanie cieplne. Należy jednak pamiętać, że zwiększając wytrzymałość stali, jednocześnie obniża się jej podatność na obróbkę plastyczną. Skrawalność stali również zależy w dużym stopniu od procentowej zawartości węgla w stopie. Dobrą skrawalnością charakteryzują się stale zawierające około 0,25% C.

Stal można podzielić z uwagi na różne kryteria. Ze względu na skład chemiczny, czyli zawartości składników stopowych, dzieli się stal na niestopową, niskostopową i wysokostopową. W stalach niestopowych na jakość zasadniczy wpływ ma procentowa zawartość węgla, która decyduje o właściwościach mechanicznych. W stalach niskostopowych żaden składnik nie występuje w ilości większej niż 5%, natomiast w stalach wysokostopowych co najmniej jeden składnik stopowy powinien występować w ilości minimum 5%.
Z uwagi na podstawowe zastosowanie wyróżniamy stal konstrukcyjną, maszynową, narzędziową i o szczególnych właściwościach fizycznych. Stal konstrukcyjną można podzielić na stal ogólnego przeznaczenia, niskostopową, wyższej jakości, automatową, łożyskową, sprężynową, do ulepszania cieplnego. Z określenia stali można wnioskować o jej głównym zastosowaniu. Stale maszynowe, po odpowiedniej obróbce cieplnej, przeznaczone są na odpowiedzialne części maszyn, takie jak: wały okrętowe i samochodowe, wały korbowe, koła zębate, części sprzęgieł.

Stale narzędziowe węglowe są przeznaczone do wyrobu różnego rodzaju prostych narzędzi oraz elementów przyrządów pomiarowych. Ze stali narzędziowych stopowych wytwarza się bardziej odpowiedzialne narzędzia do obróbki materiału w stanie zimnym lub na gorąco oraz te części przyrządów i narzędzi pomiarowych, które podczas pracy mogą być narażone na ścieranie. Stale te zawierają w swoim składzie dodatki stopowe takich metali, jak: wolfram, wanad, chrom, mangan i inne. Inną grupą stali narzędziowych są stale szybkotnące, z których wykonuje się narzędzia skrawające. Stale te zawierają duże ilości szlachetnych dodatków, takich jak wolfram – do 19%, molibden – do 10%, kobalt – do 10,5%, chrom – do 4,5%. Składniki te powodują, że stale te zachowują twardość i zdolności skrawne w warunkach podwyższonej temperatury – nawet do 600°C.

Do stali o specjalnych właściwościach należy zaliczyć m.in. stale zaworowe – odporne na ścieranie i przeznaczone do pracy w wysokich temperaturach (do ok. 900°C), stale do pracy w obniżonej temperaturze – na elementy instalacji w przemyśle chemicznym, stale o szczególnych własnościach magnetycznych – do wytwarzania magnesów trwałych.

Spośród dziesiątków gatunków stali warto wymienić jeszcze te, z którymi można często spotkać się w praktyce warsztatowej. Stale odporne na korozję zawierają co najmniej 10,5% chromu oraz nie więcej niż 1,2% węgla. Można je podzielić na stale nierdzewne, żaroodporne i żarowytrzymałe. Zawartość chromu w stali nierdzewnej powoduje wytwarzanie się na jej powierzchni warstwy tlenków, które chronią metal przed korozją. Często w skład tej stali wchodzi również nikiel i wtedy taką stal nazywamy chromo-niklową lub

chromonikieliną. Stale żaroodporne są odporne na korozyjne działanie gazów w podwyższonej temperaturze (powyżej 560°C). Żaroodporność stali jest spowodowana dodatkiem m.in. chromu, aluminium i krzemu, których tlenki na powierzchni stali utrudniają wnikanie tlenu w głąb metalu. Im wyższa jest zawartość tych pierwiastków, tym żaroodporność jest większa. Stale żarowytrzymałe charakteryzują się odpornością na odkształcenia mechaniczne w temperaturze powyżej 560°C. Żarowytrzymałość jest skutkiem dodania do stopu takich składników jak molibden, wolfram, chrom, tytan i inne (w tabeli 1. zestawiono wpływ ważniejszych dodatków stopowych na właściwości stali).

Żeliwo jest wysokowęglowym stopem żelaza, zanieczyszczonym takimi pierwiastkami jak krzem, mangan, fosfor, siarka i innymi składnikami zawierającym od ok. 2% do 4,5% węgla. Żeliwo otrzymuje się przez przetapianie surówki z dodatkami złomu stalowego lub żeliwnego w piecach zwanych żeliwniakami. Tak powstały materiał stosuje się do wykonywania odlewów. Żeliwo charakteryzuje się niewielkim, 1–2% skurczem odlewniczym, łatwością wypełniania form, a po zastygnięciu dobrą skrawalnością. Żeliwo jest materiałem kruchym, nie nadaje się do obróbki plastycznej i posiada niewielką na odporność na rozciąganie. Oprócz łatwości odlewania w formy żeliwo ma dużą zdolność tłumienia drgań i jest odporne na ścieranie. Zaletą jest też relatywnie niski koszt wytworzenia.

Odlewy żeliwne często poddaje się procesowi sezonowania w celu zmniejszenia wewnętrznych naprężeń, które mogłyby doprowadzić do odkształceń lub uszkodzenia wyrobu. Żeliwo dzięki wysokiej zawartości węgla ma dobrą odporność na korozję.

W zależności od struktury wewnętrznej, dodatków stopowych i obróbki cieplnej można otrzymać różne rodzaje żeliwa. Do najważniejszych należy zaliczyć żeliwo szare, białe, ciągliwe, stopowe. Nazwa żeliwa szarego pochodzi od faktu, iż jego przełom ma szary kolor, ponieważ zawarty w nim węgiel występuje w postaci grafitu. Uznawane za żeliwo wyższej jakości jest bardziej ciągliwe, łatwiej obrabialne, charakteryzuje się dobrą lejnością i posiada mniejszy skurcz odlewniczy (rzędu 1,0%) w porównaniu do żeliwa białego. Wytwarza się z niego odlewy korpusów obrabiarek, bloków pomp, sprężarek i silników. Żeliwo białe w przełomie ma jasnoszary kolor gdyż zawarty węgiel występuje w postaci kruchego cementytu. Uznawane za żeliwo niższej jakości jest mniej ciągliwe, gorzej obrabialne, charakteryzuje się nie najlepszą lejnością i posiada większy skurcz odlewniczy (do 2,0%) niż żeliwo szare. Jest to żeliwo kruche i bardzo trudno obrabialne, nie nadaje się na części konstrukcyjne. Jest materiałem wyjściowym do otrzymywania innych żeliw. W wyniku długotrwałego wyżarzania żeliwa białego zachodzą w nim zmiany strukturalne, a otrzymane żeliwo nazywamy ciągliwym. Ma ono bardzo dobre własności wytrzymałościowe porównywalne do stali. Przez dodanie składników stopowych, takich jak krzem, nikiel, chrom, molibden, aluminium i inne, można modyfikować właściwości fizyczne i chemiczne żeliwa. Otrzymamy wtedy różne typy żeliw stopowych: odporne na korozję (zawiera nikiel, chrom, molibden), kwasoodporne (dodatek krzemu), żarowytrzymałe (zawierające mangan i krzem).

W praktyce warsztatowej mamy też często do czynienia ze staliwem. Jest to odlany w formy odlewnicze stop żelaza z węglem, niepoddany obróbce plastycznej. Zawartość węgla w staliwie nie przekracza 2,0%, a ilość typowych domieszek i dodatków stopowych jest mniejsza niż 1,0%. Właściwości mechaniczne staliwa są nieco niższe niż właściwości stali o podobnym składzie chemicznym. W porównaniu do żeliwa właściwości mechaniczne są

znacznie lepsze – można je obrabiać plastycznie, a jeżeli staliwo zawiera mniej niż 0,25% węgla, jest również dobrze spawalne. Czasami można się spotkać z dość uproszczoną definicją staliwa, która mówi że jest to pierwotna forma stali, która nie została jeszcze poddana obróbce plastycznej oraz termicznej.

Literatura pomocnicza
Figurski J., Popis S., Wykonywanie elementów maszyn, urządzeń i narzędzi, WSiP, Warszawa 2015.
Mac S., Obróbka metali z materiałoznawstwem, WSiP, Warszawa 1999.
Poradnik GARANT. Obróbka skrawaniem. Hoffman Group2011.

ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Piła tarczowa kontra tarcza korundowa. Efektywne i czyste cięcie elementów stalowych

Cięcie stali piłą tarczową to technologia mało jeszcze rozpowszechniona w Polsce. Do tego typu operacji używa się głównie szlifierek kątowych z tarczami korundowymi do cięcia. Aby przekonać się o zaletach cięcia stali piłą tarczową, postanowiliśmy porównać je z tradycyjną technologią.

W tym celu wykorzystaliśmy pilarkę do metalu Milwaukee MCS 65 o mocy nominalnej 1500 watów i obrotach 4000 min-1 (obecnie użyty przez nas model został zastąpiony przez MCS 66). Urządzenie to ma osłonę tarczy ze zintegrowanym pojemnikiem na wióry, który łatwo można zdemontować w celu ich usunięcia, a także wygodny uchwyt główny typu „D” z okładziną Soft grip,

szeroką rękojeść dodatkową, wygodną regulację głębokości cięcia. Wykorzystaliśmy w niej piłę tarczową o średnicy 203 mm z 42 zębami z węglików spiekanych, która umożliwia cięcie metali o grubości powyżej 2,5 mm. Do porównania użyliśmy starszego modelu szlifierki kątowej Milwaukee AGV 16-125 QXC o porównywalnej mocy 1520 watów i cienkiej tarczy do cięcia stali o średnicy 125 mm.

Urządzenie to jest wyposażone w elektroniczny układ stabilizacji obrotów w celu zwiększenia efektywności cięcia. Cięliśmy tymi maszynami kątownik stalowy 36 x 36 mm o grubości 4 mm. Wykonaliśmy po 10 prób cięcia. Średni czas uzyskany piłą tarczową wyniósł 2,95 s., natomiast szlifierką kątową – 10,65 s. Podczas cięcia tarczą korundową dochodziło do dużego iskrzenia i zapylenia pomieszczenia, zaś w przypadku piły środowisko pracy pozostawało czyste, nie iskrzyła ona w czasie cięcia, a opiłki były odprowadzane do pojemnika. Można je było po zakończeniu cięcia bezproblemowo usunąć.

Jak widać, cięcie piłą tarczową w przypadku kątownika 36 x 36 x 4 mm jest ok. 3,6 razy szybsze. Ważną jego zaletą jest zachowanie czystego środowiska pracy i uzyskanie czystych krawędzi po przecięciu, które nie muszą być dalej obrabiane. W przypadku cięcia tarczą korundową wystąpiły przypalenia oraz powstały zadziory, które trzeba usunąć w następnej operacji obróbczej.

Według naszych obliczeń technologia cięcia elementów stalowych pilarkami do metalu jest co najmniej 3 razy tańsza. Można to obliczyć na przykładzie kątownika 51 x 51 mm o grubości ok. 2 mm. Piłą tarczową przetniemy taki element ok. 400 razy, zaś tarczą korundową 125 mm do ośmiu razy. W obliczeniach wzięliśmy też pod uwagę fakt, że piłę możemy co najmniej trzy razy naostrzyć, gdyż nie jest ona narzędziem jednorazowym jak tarcza korundowa.

Warto tu nadmienić, że niektórych masywnych elementów stalowych nie jesteśmy w stanie przeciąć żadną tarczą korundową i musimy tutaj użyć przecinarki plazmowej, która znacznie deformuje i nadpala obrabiany element, a ponadto jest dość droga.

Przykładem takiego elementu stalowego jest element o grubości 18 mm i długości 230 mm, który w redakcyjnym warsztacie służy nam do testów wiertarek magnetycznych. Okazało się, że do jego przecinania doskonale nadaje się pilarka do metalu i z odpowiednią tarczą. Pokazały to nasze testy ręcznej pilarki do metalu Milwaukee MCS 66 o mocy 1800 W i obrotach 4000/min z tarczą o średnicy 203 mm. Maszynie tej operacja przecięcia tak masywnego i grubego elementu stalowego zajęła jedynie 25s.

ZOBACZ TAKŻE
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
7 lat temu

Cześć tu Ania zobaczcie jaki fajny sklep internetowy znalazłam, mają tam wszystko

Anna
Anna
7 lat temu

Cześć tu Ania zobaczcie jaki fajny sklep internetowy znalazłam, mają tam wszystko

Anna
Anna
7 lat temu

Cześć tu Ania zobaczcie jaki fajny sklep internetowy znalazłam …, mają tam wszystko

copyright 2025 portalnarzedzi.pl | wykonanie monikawolinska.eu