DO CZEGO SŁUŻĄ TALERZE SZLIFIERSKIE I JAK POPRAWNIE Z NICH KORZYSTAĆ?
W ofercie wrocławskiej firmy Adiam znajdują się takie narzędzia i maszyny jak: tarcze diamentowe, wiertła koronowe, piły stołowe, wiertnice, piły drogowe oraz talerze szlifierskie, którym przyjrzymy się bliżej w niniejszym artykule.
Co to są talerze szlifierskie?
Talerze szlifierskie do jedna z wyspecjalizowanych grup narzędzi diamentowych stosowanych powszechnie w budownictwie. Nadają się one wyłącznie do szlifowania i zwykle używane są w sytuacji, gdy konieczne jest zniwelowanie nierówności ścian czy posadzek oraz usuniecie warstw np. kleju czy farby.
Jeśli mamy do czynienia z betonowymi ścianami oraz
Kształty talerzy szlifierskich
Najbardziej popularnym i najłatwiej dostępnym rodzajem talerzy są tzw. jedno lub dwurzędowe. Dopasowane do krzywizny talerza prostopadłościenne segmenty o wysokości od 5 do 8 mm umieszczone są w nich obwodowo w jednym lub dwóch rzędach i zgrzane ze stalowym dyskiem nośnym. To najprostsze i najstarsze rozwiązanie zapewnia stabilną pracę, a narzędzie, oczywiście przy właściwym doborze typu segmentów do szlifowanego materiału, zapewnia zwykle bardzo dobrą wydajność. W ostatnich latach obok klasycznie skonstruowanych talerzy jedno- i dwurzędowych pojawiły się na rynku talerze z segmentami o bardzo różnorodnych kształtach oraz z segmentem ciągłym turbo. Według producentów kształty te mają zapewnić łatwiejszą obróbkę oraz ułatwić odsysanie pyłu powstałego ze ścierania materiału.
Opinie użytkowników na temat wpływu kształtu segmentów na przebieg pracy są bardzo różne, można mieć wrażenie, że efekty marketingowe często przeważają w tym przypadku nad technicznymi.
Z pewnością sposób ukształtowania i wykonania talerza stalowego, będącego nośnikiem segmentów ma duże znaczenie dla przebiegu pracy. Liczba, wielkość i kształt otworów w dysku mają wpływ na skuteczność odsysania pyłów. Zmniejszają też wagę narzędzia, co również ma duże znaczenie dla operatora. Praca talerzem o średnicy 110-115 mm na nikim nie zrobi wrażenia, jednak szlifowanie, zwłaszcza przez dłuższy czas talerzem o średnicy 180 czy 230 mm może być bardzo męczące nawet dla silnego pracownika. Pokonanie efektu żyroskopowego podczas przemieszczania obracającego się z dużą prędkością talerza wymaga użycia dużej siły. Dlatego pojawiły się talerze z dyskami wykonanymi ze stopów aluminium, znacznie lżejsze, lecz i o wiele droższe od tych standardowych.
Jakie talerze szlifierskie wybierać?
Im bardziej miękkie segmenty oraz mniejsze przerwy pomiędzy nimi, tym powierzchnia po zakończeniu pracy powinna być bardziej gładka. Do obróbki krawędzi należy zdecydowanie polecić segmenty turbo. Oczywiście do szlifowania świeżego betonu czy zapraw używanych do wykonywania posadzek powinniśmy używać wyłącznie talerzy o odpowiedniej specyfikacji, wyposażonych w twarde segmenty. Tylko takie pozwolą uzyskać satysfakcjonującą wydajność narzędzia. Z kolei do obróbki na przykład krawędzi twardych płytek okładzinowych stosowane są chętnie talerze pokryte diamentami w procesie galwanizacji lub lutowania próżniowego. Dzięki odpowiedniej gradacji ziaren diamentów oraz szczególnej ich agresywności umożliwiają obróbkę nawet najtwardszych gresów i innych materiałów ceramicznych.
Najmłodszą grupę talerzy stanowią talerze z segmentami z diamentu polikrystalicznego (PCD). Połówki, ćwiartki lub wręcz „ułamki” walców o średnicy rzędu 4 – 5 mm i podobnej