Test brzeszczotu do wyrzynarek Wolfcraft 2383

W ofercie Wolfcrafta znajdziemy specjalistyczne brzeszczoty do wyrzynarek przeznaczone specjalnie do czystego cięcia po wąskich łukach. W kolejnym teście tych narzędzi sprawdziliśmy brzeszczot oznaczony jako 2383.

Wolfcraft 2383 to brzeszczot jednorodny materiałowo, czyli jego korpus i uzębienie wykonano całkowicie ze stali narzędziowej HCS. Narzędzie przeznaczone jest do dokładnej i czystej jakościowo obróbki drewna miękkiego i twardego, sklejek, płyt stolarskich, wiórowych oklejonych tworzywem, laminatów, parkietów itp. Specjalnością testowanego Wolfcrafta 2383 jest cięcie po ciasnych łukach niezbyt grubych materiałów (maksymalnie 20 mm), na co wskazuje jego konstrukcja, a dokładnie mówiąc: wąska (wysokość – 5 mm) i

krótka część robocza (długość – 50 mm) oraz zęby o małej podziałce (1,35 mm). Narzędzie wyposażono w uzębienie obustronnie stożkowe, szlifowane, o ujemnym kącie natarcia w stosunku do obu kierunków cięcia (góra – dół). Dzięki temu zarówno dół, jak i góra ciętego materiału są czysto obrabiane. Przypominamy, że większość brzeszczotów przeznaczonych do dokładnego cięcia zapewnia nam czystą obróbkę tylko jednej strony materiału.

W trakcie redakcyjnych prób brzeszczot Wolfcraft 2383 napędzaliśmy wyrzynarką KRESS 650 SPS o mocy 650 watów i suwach wynoszących 3200 min-1. W trakcie prób wyłączyliśmy funkcję podrzynania i zredukowaliśmy suwy o 1/3. Najpierw wycinaliśmy ciasne łuki w dębowej desce barlineckiej (grubość 15 mm), co nam pozwoliło sprawdzić jakość cięcia zarówno w twardym (materiał wierzchni deski wykonano z dębu), jak i miękkim drewnie (materiał podkładowy deski wykonano z sosny). W drugim teście tę samą operację powtórzyliśmy na sklejce liściastej o grubości 15 mm. Obie próby materiałowe pod względem jakości cięcia wypadły bardzo dobrze, w tym obie powierzchnie – spodnia i górna – ciętych materiałów zostały obrobione bardzo czysto. Jakość cięcia brzeszczotem Wolfcraft 2383 oceniamy w skali 6-stopniowej na 5+.

ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments